Persoonlijke update juni

Monday 11 June 2012|Algemeen, Persoonlijk

Lieve Familie en vrienden,

Nu we alweer drie weken in Nederland zijn, geven we graag een update over onze tijd hier. Daarnaast zijn op de informatieavond van zondag 10 Juni een aantal vragen gesteld, waar wij graag antwoord op geven omdat ze waarschijnlijk voor meer van u gelden!

Ons verlof in Nederland is een bijzondere ervaring. Enerzijds genieten we erg van onze familie en vrienden die we twee jaar niet gezien hebben. Anderzijds beseffen we dat het niet meer “thuis” is. En dat is voor mij (Anneke) best gek. Je stapt niet meer in de oude routine en bent nu te gast in eigen land. Toen ik bij de Blokker vroeg hoe ik met de pin moest betalen, keek ze me aan alsof ik een grap maakte, want die machines met het erbovenin steken in plaats van door de strip halen, die zijn er dus blijkbaar al wel langer :D.

Wel heeft dit bezoek er ook toe doen beseffen hoeveel Kona voor ons een “thuis” is geworden en dat we heel dankbaar zijn dat we daar een vriendenkring hebben opgebouwd het afgelopen jaar. Dat was ook echt een gebedspunt voor mij geweest, omdat op een campus als de UofN je een heel hoge doorstroom hebt van mensen, en daar dan iedere 3 maanden nieuwe vrienden moet maken. Maar sinds ik bij Darlene werk, heb ik wel meer mensen ontmoet die er ook voor een wat langere termijn zitten.

Een van onze hoogtepunten aan dit bezoek in Nederland is de getoonde belangstelling en interesse van onze familie, vrienden en kennissen in wat wij nou precies willen gaan doen en gedaan hebben. Het is dan ook fijn dat wijzelf in de afgelopen 2 jaar daar meer duidelijkheid over hebben gekregen en we gaan vol enthousiasme het komende jaar in. We hebben genoten van het preken in de Kerk van de Nazarener op 10 Juni en dan dus ’s avonds de informatieavond. Omdat we niet toekwamen aan alle vragen die gesteld werden, willen wij hier nu verder op antwoord geven:

– Jullie visie is voor Nigeria, is er in Kameroen al een University of the Nations?
o In Kameroen is Jeugd met een Opdracht actief, net als in Nigeria. Maar er is inderdaad nog geen volledige University of the Nations. Wel kun je er net als in Nigeria enkele vakken volgen. We hopen met de lancering van de UofN in Nigeria ook studenten te verwelkomen uit de omringende landen. Kameroen is daar een van!
– Heeft iedereen een support systeem?
o Iedereen bij Jeugd met een Opdracht heeft een eigen support systeem. De studenten zullen zelf ook moeten betalen voor hun studie. Dat geld dekt dan de kosten van eten en huisvesting. Er wordt geen salaris betaald. Omdat we weten dat dit heel moeilijk is in Afrika, willen we zoveel mogelijk doen om studiebeurs programma’s te ontwikkelen zoals met landbouw en visteelt.
– Hoe kunnen we helpen?
o U kunt helpen op allerlei manieren. Met uw tijd- dat betekent dat u misschien zelf naar Nigeria kunt komen om ons daar te versterken. Met uw geld- u kunt ons persoonlijk ondersteunen in ons levensonderhoud, maar u kunt ook de campus ondersteunen of andere jongeren die wachten op een studiebeurs. Met uw middelen- misschien heeft u een bouwbedrijf die allerlei klusmaterialen kan doneren, of een school die het intereur gaat vervangen. De kwaliteit van spullen is in Europa erg goed en veel beter dan we daar kunnen kopen. De vrienden van ons uit de VS die met ons meewaren, vonden de prijzen van bouwmaterialen erg tegenvallen en zeiden dat dit net zo duur was als in de VS.
– Wat voor soort docenten zijn er nodig?
o Wij kunnen eigenlijk alles gebruiken. Te denken valt aan: verpleegkundigen of medici om te helpen met voorlichtingsprogramma’s en training in bijvoorbeeld EHBO en Verloskunde, Leraren in het lezen en schrijven (voertaal is Engels), Kleuterjuffen en basisschool leraren om te helpen met het opstarten van de basis en middelbare school, maar denk ook aan Computer deskundigen,Economen, Journalisten, Communicatie experts omdat dingen als een e-mail versturen, een begroting maken of een nieuwsbrief schrijven daar niet vanzelfsprekend zijn.
– Wanneer zijn die nodig?
o Wij gaan vanaf nu elk jaar voor de korte termijn met een groep naar Nigeria. In Januari 2013 zal dit team een medische focus hebben en er zal aandacht worden besteed aan schoon drinkwater middels waterputten en tanks. In 2015 is het plan dat wij er voor de lange termijn heengaan en dan zouden we het hele jaar door mensen nodig hebben. Neem contact met ons op als je wilt weten hoe we jouw talent in een bepaalde periode zouden kunnen gebruiken.
– Vanaf wanneer zijn bouwmaterialen nodig en is daar een logistiek traject voor?
o Zodra het stuk land definitief rond is, kan met de bouw worden begonnen. We denken dat we in het bezoek in Januari daar meer helderheid over hebben. Wat ons idee is, is om spullen te verzamelen die we kunnen opslaan tot we een volle container kunnen laten verschepen. We hebben hier nog GEEN contacten in. Kent u iemand of bent u iemand die een loods heeft voor het opslaan van spullen, of iemand in de transport die weet hoe je zoiets handig aan kunt pakken, dan horen wij daar graag meer over! Dat kan via het thuisfront: thuisfrontja@gmail.com
– Wat doen jullie met studenten die getraind worden om een kliniek op te zetten in een onbereikt dorpje, maar die na de studie bedanken en dan bij een groot ziekenhuis lekker geld gaan verdienen?
o Deze vraag heeft eigenlijk 2 kanten:
* Enerzijds raakt deze vraag de integriteit van de jongeren- het klopt dat er altijd mensen zijn die hun eigen succes voor opzetten ondanks het feit dat ze door een discipel training school zijn gegaan (waarbij je karakter stevig onder de loep wordt genomen). Te denken valt aan Judas Iscariot uit de bijbel. Hij was immers ook 3 jaar bij Jezus in training geweest? Hier kunnen wij helaas niets aan doen, mensen zijn vrij om hun eigen keuze te maken. Natuurlijk zouden we zoiets heel erg vinden.
* Anderzijds is de visie van de UofN wel juist om jongeren te trainen om in de verschillende sferen van de maatschappij het verschil te maken. We zijn dan ook blij als jongeren ervoor kiezen om de politiek of het bedrijfsleven in te gaan, niet iedereen is geroepen om te werken in de zending. Het verschil hierin zit hem dus in de integriteit of jongeren hun aangegeven motivatie nakomen en geen misbruik maken van studiebeurs programma’s.

Wij willen u hartelijk bedanken voor alle gestelde vragen. Wij hopen hiermee al uw vragen te hebben beantwoord. Indien dit niet zo is, of u heeft een nieuwe vraag, aarzel dan niet om die te mailen naar: thuisfrontja@gmail.com. Wij beantwoorden die graag in ons volgende stukje!

Wij gaan nog even genieten van de laatste twee weken in Nederland en zullen dan naar Hawaii vliegen om de studie en training voort te zetten!

Zegen toegewenst,

Jackson & Anneke Ndecheck