Volhardend wachten

Monday 6 September 2010|Meditatie en gebed

Beste vrienden, warme groeten vanaf de kusten van Hawaï. Mijn vorige brief ging over het blijven in Gods aanwezigheid en over hoe je dat kunt doen. Sinds die brief heeft God tot mij gesproken en Hij heeft mij veel geleerd over dit onderwerp. Het is ongelooflijk om alle nieuwe dingen te ervaren die God mij onderwijst en mijn hart verlangt meer van God.
God heeft de afgelopen vooral tot mij gesproken over VOLHARDEND WACHTEN.

Laten we dit samen onderzoeken:
Vrienden, wachten is moeilijk voor ieder mens. Alleen al het idee te moeten wachten is een vreselijk idee voor veel mensen. Denk aan iemand die aan het studeren is met het oog op een carrière en nog niet aan het werk is; iemand die het nieuws krijgt dat er ontslagen zullen vallen in het bedrijf waar hij werkt, maar niet weet of zijn eigen baan veilig is; een jonge vrouw van eind twintig zonder partner, die graag wil trouwen; een jonge man die ergens anders op wacht…
Deze groep mensen, en alle mensen met dit soort kwesties – iedereen dus- zijn angstig voor dat ene belangrijke ding in hun leven: WACHTEN. Meestal is het probleem niet alleen het wachten zelf, maar: hoe lang moet ik wachten op de antwoorden die ik nu denk nodig te hebben. Dat gaat ook op voor het genezen van een lichamelijke ziekte. Je gaat langs het ene ziekenhuis na het andere, er bidden zelfs mensen voor je, maar je voelt je slechts een beetje beter. Je vraag is dan: ‘Hoe lang nog, God’ of ‘Waarom moet dit mij overkomen?’ In sommige gevallen voel je je misschien al afgewezen door God. Ook lijken mensen die bij je langskomen zich bezorgder te maken om je gezondheid dan God, denk je in je hart.
Niemand vindt het leuk om werkloos thuis te zitten na een studie van jaren of om ontslagen te worden en op zoek te moeten gaan naar een nieuwe baan. Je wilt graag enige zekerheid m.b.t. wat morgen zal brengen, ook al is het niet leuk wat er op de agenda staat. Je weet in ieder geval wel waar je aan toe bent.
Dat is hoe we nu leven en daar hebben de maatschappij en de economie ook een hand in. Je kunt niet simpelweg thuis wachten tot de overheid je geld geeft om eten te kopen. Gek genoeg benaderen we God met juist die verwachtingen. Een van de boeken in de bijbel die mij uitdaagde m.b.t. wachten is Leviticus (25: 1-7). God vraagt de Israelieten om zes jaar te werken en om het zevende jaar een sabbatsjaar te houden. Ze mogen dat jaar het land niet bewerken, maar ze mogen er wel van eten en ze kunnen vrij nemen. Als je naar deze passage kijkt, dan zie je dat God bezig is principes van gezond leven te vestigen voor de Israelieten. Hij leert hen dat ze op Hem moeten bouwen en vertrouwen als hun enige bron van voorziening en bescherming en dat zij waardevol zijn in God. Op die manier zullen mensen hun veiligheid en eigenwaarde niet zoeken in hun activiteiten, maar in wie zij zijn in het licht van wie hun God is.
Beste vrienden, ik begin te ontdekken dat een van de wortels van onze angst bij het wachten onze Eigenwaarde is. Wat zullen mensen van me denken als ik dit niet heb, of als ik dingen niet zo doe. Omdat we onze identiteit ontlenen aan de dingen die wij doen, lijkt Wachten op God vreemd. Waarom zou God interesse tonen in de details van onze levens en onze toekomst? Terwijl ik dit schrijf, word ik herinnerd aan wat Jezus een paar dagen geleden voor mij deed op een vrijdagmorgen. Ik had al wat langer last van maagklachten, omdat het eten hier zo anders is dan ik gewend ben. In Afrika aten we alles met olie. Tijdens mijn stille tijd met Jezus zei Hij mij dat ik een bepaalde fruitsoort moest eten. Dat deed ik dus en het resultaat was ongelooflijk. Ik dacht bij mezelf: hoe trouw is God en hoe liefdevol dat Hij betrokken is bij ons leven van alledag en dat Hij verlangt om deel te zijn van elk klein detail van ons leven.
In het stuk dat we vandaag voor de opleiding moesten lezen, zegt Saul dat hij bang was zijn mensen te verliezen. Dit kun je ook anders vertalen: ‘Ik wilde niet dat iedereen zou denken dat ik dom was omdat ik zeg dat ik op God wacht of dat God me heeft gevraagd iets niet te doen en dat ik wil gehoorzamen’. Wanneer God ons vraagt te wachten, dan kun je er zeker van zijn dat God je tijd niet verspilt. In Samuël 1: 3-28 leren we van het leven van Hannah dat het er niet om gaat hoe lang je op God wacht, maar dat volhardend wachten de sleutel is tot wat God voor ons in petto heeft.
VOORDELEN VAN WACHTEN
Wachten verlamt je, maar zorgt voor moed en vertrouwen om je toekomst in de handen van God te leggen.
Wachten maakt je volwassen.
Wachten zorgt ervoor dat je geduldig wordt met jezelf en met anderen.
Wachten helpt je om te gaan met trots en lage zelfwaardering.
Wachten maakt dat je je waarden en beslissingen opnieuw bekijkt.
2 Samuël 2:1 David moest lang wachten tot hij koning werd van Israël, maar hij leerde dat je meer nodig hebt om mensen te leiden dan alleen de kracht om Goliath te verslaan. Hij had God nodig om te overleven. Hij had God nodig om de leider te zijn van Israël.

Als je op dit punt in je leven aan het wachten bent, bedenk dan dat God je tijd niet verspilt als je op Hem vertrouwt. Geef niet op, maar houd vol. God zal je niet teleurstellen. Gebedsonderwerpen en commentaar kun je sturen naar ndecheckj@yahoo.com
Het is altijd een genoegen om voor jullie te bidden. Dank aan hen die gereageerd hebben op de laatste brief. Ik zal proberen om binnenkort weer te schrijven.
Gods zegen en vrede toegewenst, Jackson.