Volhardend bidden: Mattheus 6:5-21, Romeinen 8:25-29

Wednesday 20 October 2010|Meditatie en gebed

Lieve vrienden,

De laatste maanden hebben we gekeken naar een uniek en persoonlijk onderwerp, namelijk volharding in het geloof. De laatste keer ging het over het belang van wachten in ons leven als christen. Ik weet uit de weinige ervaring die ik heb, vooral als zendeling in een ander land, hoe God wachten gebruikt om ons en ons levensplan en visie te vormen. Het is prachtig om te zien dat wachten ook van toepassing is in onze relaties in de vorm van geduld.
Wachten heeft mij doen groeien in de relatie die ik heb met God. De afgelopen maanden heeft Jezus mij uitgedaagd om de gewoonte te ontwikkelen om te luisteren naar wat Hij mij te zeggen heeft, in plaats van alleen zelf te spreken. Hier gaat dit artikel dan ook over: het ontwikkelen van een gebeds-levensstijl.

GEBED
Gebed is een van de onderwerpen die voor veel conflicten zorgt in de christelijke familie. Het blijft een probleem: elke kerk en elke christelijke groepering vindt dat de methodes die zij hanteren het beste zijn. Dit zorgt voor een VRAAGTIJDPERK IN DE CHRISTELIJKE GESCHIEDENIS.
Het is een praktische vraag die ook in de kerken vandaag naar voren komt. Sommigen zullen misschien zeggen dat ze geen problemen hebben met het onderwerpen bidden, maar de vraag blijft dan nog:
WAT IS DE BESTE MANIER OM TE BIDDEN?

De afgelopen weken heeft God dit onderwerp steeds weer in mijn hart gebracht. Hij liet mij weten hoe zwaar Hem dit op het hart ligt: hoe we het concept bidden gebruiken om God te beschrijven.
De afgelopen eeuwen is bidden steeds onderwerp van debat geweest. Niet zozeer de handeling zelf als wel ons concept van de persoon God. Men ziet bidden als iets mystieks en heiligs en daarom kunnen alleen die mensen die zeer spiritueel zijn verwachten dat God antwoord geeft op hun gebeden. In dit concept ziet men God als een mysterieus persoon die volledig onvoorspelbaar is en die gevreesd moet worden, vooral in de kerk. Dit maakt het moeilijk om Hem te vertrouwen en om Hem te zien als liefdevol en zorgzaam.
Men twijfelt eraan of God wel onze emoties voelt en begrijpt. In dit concept is Hij mysterieus en vreemd en daarom wordt bidden dan ook iets dat je standaard doet als je naar de kerk gaat en is het niet een persoonlijke expressie van onze gevoelens naar onze Liefdevolle en Zorgzame Vader, die naar een intieme relatie met ons verlangt. Hij heeft ons namelijk naar zijn gelijkenis gemaakt precies om deze reden: dat wij een persoonlijke relatie met Hem aangaan.
Een paar weken geleden op een zondagochtend luisterde ik naar God tijdens het bidden. God deed mij denken aan een man uit de kerk waar wij heen gaan hier. Deze man loopt op krukken en loopt krom. Hij heeft een soort plastic om zijn benen dat hem ook nog moet helpen met het lopen op de krukken, maar zelfs dan heeft hij nog hulp nodig van anderen om te gaan zitten. Eerst keek ik op van de man, maar na een tijdje lijkt het normaal. Op de zondag dat ik aan het bidden was, zei God dat ik voor deze man moest bidden en dat Hij hem dan zou genezen. Na de kerkdienst die zondag gingen mijn vrouw en ik naar hem toe en vroegen hem of we voor zijn benen mochten bidden. Dat vond hij goed. De volgende week kwam hij zonder krukken naar de kerk en liep hij rond zonder de hulp van andere mensen. Toen hij me zag, zei hij: ‘Ik weet nog steeds niet wat je met mijn benen hebt gedaan toen je voor mij bad’. Dat leidt mij tot het volgende.

HET MACHTIGE GEBED vs. De gebedsstrijder:
Het gaat hier over het concept dat degene die bidt als de belangrijkste reden wordt gezien dat God de gebeden positief beantwoordt. Zelfs als God niet van plan was om te antwoorden, dan zou degene die een machtig gebed bidt Hem overhalen, ook al was Hij dat niet van plan. Simpelweg omdat deze persoon een grootse gebedsstrijder is. Hieruit volgt dat als je je gebeden verhoord wilt zien, dat je deze personen nodig hebt voor machtige en krachtige gebeden.
Dit is een van de meest treurige onwaarheden in de kerk en iets waarvan dominees, kerkbesturen, ouderlingen, diakenen, bisschoppen, profeten, apostelen, evangelisten en bijbelleraren denken dat het waar is. Deze manier van denken stelt degene die bidt hoger dan Degene die het gebed verhoort. Het stelt ook diegenen die vervuld zijn van de Heilige Geest boven ‘gewone’ kerkleden. Door deze manier van denken zijn degenen die niet zulke machtige en krachtige gebeden kunnen bidden altijd in het nadeel.
Dit heeft de bijbel erover te zeggen: ’Maar als wij hopen op wat nog niet zichtbaar is, blijven we in afwachting daarvan volharden. De Geest helpt ons in onze zwakheid; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten. God, die ons doorgrondt, weet wat de Geest wil zeggen. Hij weet dat de Geest volgens zijn wil pleit voor allen die hem toebehoren’. (Romeinen 8:25-27). Deze verzen laten iets zien dat heel belangrijk is voor ons leven als christen. WIJ KUNNEN HET NIET. God kan het wel. Wij lezen hier dat God dingen kan doen door ons heen door de Heilige Geest en niet door onze machtige gebeden. We moeten deze waarheid met een nederig hart accepteren.
Wanneer we iemand die bidt hoger stellen dan Degene die de gebeden verhoort, maken we de gift belangrijker dan de GEVER. Dit maakt het moeilijk voor anderen om het ware karakter van de GEVER te leren kennen. Ik zal het hier uitgebreider over hebben als we gaan kijken naar de Heilige Geest en Geestesgaven. Meestal verwarren mensen gaven van de Geest en bidden op zich en geven ze er zichzelf de schuld van dat hun geloof niet groot genoeg is. Op deze manier geven ze de hoop op van Gods trouw in hun leven.

God wil dat wij geloven dat Hij dingen mogelijk maakt die wij niet voor mogelijk hadden gehouden. Hij wil dat wij geloven dat Hij het kan doen en dat het hem niet zit in de hoeveelheid bidden of hoe mooi we kunnen bidden. Hij wil dat we geheel vertrouwen op Zijn trouw aan ons. Dat Hij ons hoort, dat Hij om ons geeft en van ons houdt en dat Hij zal antwoorden. Jezus spreekt van deze manier van denken als Hij het met de discipelen heeft over hoe wij moeten bidden (Mattheus 6:5-21).
Als wij naar ons huis gaan om te bidden zonder dat anderen dat horen, is dat een uitdrukking van onze persoonlijke relatie met God. Net zoals goede ouders met hun kinderen willen praten zonder dat iedereen daar bij is. Jezus creëert zo een nieuwe manier van denken: God is hun Vader en je kunt Hem ook als zodanig beschouwen als je bidt.

Je moet niet bidden voor publieke erkenning, dat je zo mooi kunt bidden en dat je een geweldige gebedsstrijder bent. Bidden zou een persoonlijke expressie moeten zijn van onze verlangens, onze emoties en onze frustraties naar onze hemelse Vader, die al weet wat we nodig hebben voordat we erom vragen. Omdat Hij al weet wat we nodig hebben, kunnen we ons richten op onze relatie met God, op wie God is, en hoeven we ons niet druk te maken om de woorden die we gebruiken als we bidden.

Ik zou jullie willen aanmoedigen om deze maand na te denken over de voorgaande verzen en hoe ze van toepassing zijn op jullie eigen leven. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
Hoe kijk ik aan tegen bidden?
Hoe komt het dat ik er zo tegen aan kijk?
Wat is mijn beeld van God?
Hoe kan ik een persoonlijk gebedsleven krijgen als ik naar deze verzen kijk?
Denk ik anders over bidden dan uit deze verzen naar voren komt en wil ik mijn manier van denken aanpassen?
Neem ik Gods liefde aan door Jezus en neem ik aan dat Hij van mij houdt en dat ik zelf niets kan doen om Zijn kind te worden behalve Hem aan te nemen?
Als je jezelf deze vragen stelt, geloof ik dat God tot je zal spreken en dat Hij je antwoorden geeft.

Ik wil jullie aanmoedigen om naar God te gaan met wat je op je hart ligt. Vraag Hem om zichzelf aan je te tonen, zodat je Zijn karakter en Zijn onmetelijke liefde zult leren kennen (Psalm 103).

Als je vragen hebt, gebedsonderwerpen of commentaar, dan kun je dit emailen naar
ndecheckj@yahoo.com
Als je de vorige keer gebedsonderwerpen hebt opgestuurd, weet dan dat wij naast je staan en dat we geloven dat God zijn beloften voor jou waarmaakt.
Onthoud: HIJ IS ALTIJD GETROUW.

Veel liefde en Gods zegen.

Jackson and Anneke Ndecheck