Een goede Christen is als een vegetariër…

Saturday 4 September 2010|Meditatie en gebed

In de Bijbeltraining die wij hier Hawaii volgen zijn we in het Oude Testament begonnen. Ik dacht op voorhand; oh dat zijn allemaal bekende verhalen daar is niet zoveel nieuws onder de zon…

Exodus 13: 17 Toen de farao het volk had laten vertrekken, leidde God hen niet langs de weg die door het gebied van de Filistijnen loopt, ook al was dat de kortste route. God dacht namelijk: Als ze strijd zouden moeten leveren, konden ze wel eens spijt krijgen en teruggaan naar Egypte. 18 Daarom liet hij het volk een omweg maken en door de woestijn naar de Rietzee trekken.

Lieve gemeente,

In de Bijbeltraining die wij hier Hawaii volgen zijn we in het Oude Testament begonnen. Ik dacht op voorhand; oh dat zijn allemaal bekende verhalen daar is niet zoveel nieuws onder de zon… En inderdaad hebben we gelezen over Jacob & Esau, Jozef in Egypte, Moses etc. Maar de mooiste ontdekking vind ik God in het Oude Testament en Zijn perspectief van het geheel. Na de zondeval heeft God aan Abraham de belofte gedaan om hem te zegenen en zijn volk tot een zegen te maken voor alle volkeren en nu zaten de Israëlieten 430 jaar in slavernij in Egypte. God gebruikt Moses en Aaron om het volk op miraculeuze wijze te bevrijden maar wat gebeurt er daarna? Het is nu een stel ex-slaven die geroepen worden om een volk te worden met hun eigen land, hun eigen taal, grondwet en geloofsvorm. Ze gaan door een identiteitscrisis en denken regelmatig hoe het in Egypte beter was dan in de woestijn… Maar het mooie is dat we tussen de regels door lezen hoe ontzettend betrokken God is met Zijn mensen. In Ex 13:17-18 lezen we dat God ze een omweg laat nemen en ze niet door het land van de Filistijnen laat reizen omdat ze daar wellicht van zouden schrikken. Ook al was dat de kortste route Hij laat ze geduldig een omweg maken…
De God van Exodus is dezelfde als de God van vandaag (Hebr 13:8); zó zorgzaam en betrokken met ons dat Hij met een ieder afzonderlijk een passende weg bewandeld. Zo kan het zijn dat u nu op een “omweg” lijkt te zitten waar dingen net even anders gaan dan de “kortste route”. Maar het mooie is dat God u niet in de steek laat en er met u is, sterker nog Hij heeft u misschien bewust wel op een andere route gezet zodat u de “Filistijnen” niet tegen het lijf loopt, is het niet bijzonder??

Na Exodus komt Leviticus, een boek dat gewoonlijk niet echt lekker leest. Maar het mooie aan dat boek vind ik hoe God de Israëlieten aanspoort om heilig te zijn, zoals Hij heilig is (Lev 20:26). Nou is de betekenis van heilig niet alleen “puur”, of “zonder zonde” maar veelmeer “apart gezet”. God roept de Israëlieten op om zich apart te zetten van de andere volken en hun goddeloze praktijken (zoals de Kanaänieten) en zodanig niet conform the zijn aan de wereld maar om Zijn karakter te weerspiegelen zodat de vreemdelingen aan het gedrag van de Israëlieten God kunnen zien. En dat is voor ons vandaag nog steeds het geval; God wil dat wij een leven leiden waarin wij een weerspiegeling zijn van wie Hij is; Jezus heeft het over het licht zijn in de wereld (Mat 5:14), het zout in de aarde (Mat 5:13) met andere woorden wij worden uitgedaagd om herkenbaar te zijn als Christenen.
Een docent hier nam het voorbeeld van een vegetariër; je deelt 1 maaltijd met een vegetariër en je weet meteen hoe laat het is; vaak begint bij de eerste vleesweigering direct een gesprek over de motieven en idealen van de aangewezen persoon. En iedereen vind het mooi dat hij/zij zo zijn idealen nastreeft dat hij het vlees laat staan.
Maar ik als Christen? Maar u als Christen? Hoe herkennen mensen ons in de mensen massa? Wat betekent het om licht te zijn, zout te zijn? Waarin bent u anders? Wat betekent het om in de wereld, maar niet van de wereld te zijn?
Als u nu denkt; ja, maar dat is niet makkelijk! Dan klopt dat, want dat is ook wat Jezus zegt; we zullen het moeilijk krijgen (Joh 15:18-22). Maar het mooie is, daar zijn we dan met elkaar gemeente voor, om elkaar te bemoedigen als het even moeilijk is!
Wij zijn in de wereld maar niet van de wereld. Wij horen niet bij de wereld zoals hij er niet bij hoort (Joh 17:16).
Mijn gebed is echt dat u in uw omgeving het licht mag zijn. Dat u Hem mag weerspiegelen in alles wat u doet zodat heel Nederland de God van liefde zal leren kennen en omarmen.

Zegen toegewenst!

Jackson & Anneke Ndecheck

Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u nu via de knop ‘Abonneren’ onder ‘Nieuws’.