Blijf in Zijn aanwezigheid

Tuesday 3 August 2010|Meditatie en gebed

Ik voelde heel sterk dat God tot mij sprak over onderstaande boodschap. Het onderwerp gaat me inmiddels zeer aan het hart. Ik word er helemaal enthousiast van als ik dit schrijf, omdat ik weet dat Gods woord de levens van mensen zal aanraken.

BLIJF IN ZIJN AANWEZIGHEID: JOHANNES 15:1-11.

De aanwezigheid van God bij de mensen in deze tijd wordt steeds meer een praktische realiteit in sommige landen, kerken en missies en ook voor individuen. Mensen over de hele wereld ontdekken de geweldige aanwezigheid van onze Schepper, die altijd onze nabijheid zoekt en waardevolle relaties met zijn mensen aangaat.
Het verhaal van de Hof van Eden laat zien hoe zeer God mensen waardeert en dat Hij hen de kroon op zijn schepping heeft gemaakt (Genesis 3:8-9). En hoewel de zonde een scheiding veroorzaakte tussen God en de mensen, -iets dat God niet wilde-, maakt God zichzelf steeds opnieuw kenbaar, door de hele geschiedenis heen. In Psalmen 63:1-3 & 9 zien we iemand die God wil leren kennen en in Zijn aanwezigheid wil zijn.
Je kunt je afvragen voordat je de Psalm leest: wat maakte David zo bijzonder van alle koningen die Israël hebben geregeerd? Het eenvoudige antwoord is zijn HART en zijn VERLANGEN. Zie vers 9: “Ik ben aan u gehecht, met heel mijn ziel. Uw rechterhand houdt mij vast”.

HET HART:
Het hart is het centrum van verandering van ons karakter en het begin van een ontmoeting met God begint in het HART. In ons hart weten we wie we werkelijk zijn. Het hart ligt verborgen tussen de interne organen van het lichaam en de waarde van het hart is ook verborgen. Dit onthult iets belangrijks over ons: alle pijn en teleurstelling waar we door heen gaan in dit leven, draait om hetzelfde orgaan die het ons zo moeilijk maakt ons ware zelf te uiten en dat als gevolg van onze relatie met God hetzelfde patroon van openheid volgt.
Ook al lezen en horen we in preken dat God alles weet, Zijn Alwetendheid zorgt er niet voor dat we geen pijn meer voelen in ons hart. Dit komt omdat onze kennis van God en zijn karakter komt van wat we lezen, horen en soms aan anderen leren. Maar God zoekt iets diepers dan dat we Hem op deze manieren kennen. Hij zoekt ONZE HARTEN om een basis te leggen voor zijn aanwezigheid in ons.
Ik herinner me dat ik een bijeenkomst bezocht na al heel lang lid te zijn geweest van de kerk in mijn vaderland Kameroen. De voorganger preekte alsof hij me kende. Hij preekte over de leegheid in onze harten. Een leegheid die alleen gevuld kan worden door JEZUS. Na zijn boodschap nodigde hij mensen uit om te bidden, maar voordat hij zelf begon met bidden, kwamen er tranen diep vanuit mijn hart. Ik realiseerde me hoe zeer ik God nodig had en ik voelde Zijn aanwezigheid in mijn hart komen. Ik voelde me echt vrij voor de eerste keer in mijn leven, ik voelde een grote blijdschap in mijn hart en het voelde goed. Vanaf die dag begon ik de bijbel te lezen om te ontdekken hoe ik die gevoelens meer kon ervaren door de ervaringen van de mensen uit de bijbel. Ik was geheeld van binnen uit en alleen JEZUS had dit kunnen doen. Dit begon toen ik mijn hart voor HEM opende en daarna verlangde ik naar meer.

VERLANGEN:
Verlangens komen soms door wat we zien of door iets waar we mensen over horen praten. Mijn verhaal zou bijvoorbeeld een verlangen in uw hart kunnen losmaken om God te ontmoeten. Maar wat heel belangrijk is aan verlangens is dat ze de dromen en behoeftes onthullen die in ons zijn. Wanneer we gekwetst zijn of teleurgesteld, is het onze droom om dit soort ervaringen te mijden in de toekomst en onze behoefte is om te helen. Dit is ook van toepassing op ons werk: wanneer we een bepaalde opleiding volgen, is het onze droom om een bepaalde persoon in de maatschappij te zijn. Daarom is onze behoefte om werk te vinden dat aansluit bij onze studie.
Het probleem is dat we ontzettend worden beïnvloed door wat we om ons heen horen en zien en dat we de echte verlangens van ons hart negeren. De meningen van anderen lijken beter en meer geaccepteerd door de maatschappij en daarom laten we onze verlangens niet eens blijken. Dit speelt zich af aan de buitenkant, maar
ons werkelijke zelf brandt van binnen en hieruit blijkt meestal wat Gods verlangens zijn voor ons leven.
Johannes 15:4 “Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen, als jullie niet in mij blijven”.

HOE IN GODS AANWEZIGHEID TE BLIJVEN:
Het is zo geweldig dat God onze schepper ons uitnodigt om tijd met hem door te brengen! Een van de eerste stappen om in zijn aanwezigheid te blijven is: Verlangen; als je hart schreeuwt om Hem te zien, Hem aan te raken en Zijn liefdevolle armen om je heen te voelen, dan zal JEZUS zichzelf aan je bekend maken. Hij zei in Johannes 4:23: “de Vader zoekt mensen die Hem zo aanbidden”.
Mijn lieve vrienden, Ik wil jullie uitnodigen om te verlangen naar een ontmoeting met JEZUS vanuit je hart. Verlang ernaar Hem te zien, Hem aan te raken en Hem als vriend te hebben. Bid met mij het volgende gebed: Lieve Heer Jezus, Ik heb u nodig in mijn leven. Onthul Uzelf aan mij in mijn hart en leer mij om in Uw aanwezigheid te blijven. Heilige Geest, leidt mij. Dat bid ik in Jezus’naam. Amen.

In het volgende gedeelte zal ik het hebben over HOE WE EEN LEVEN VAN AANBIDDING EN GEBED KUNNEN ONTWIKKELEN.

Als je vragen hebt of gebedspunten m.b.t. dit onderwerp, dan kun je een email sturen naar: ndecheckj@yahoo.com
Mag God Zichzelf aan je onthullen.

Jackson Ndecheck.