Hoe gaat het met uw lichaam?

Tuesday 10 May 2011|Meditatie en gebed

Dit is een brief aan de gemeente in Vlaardingen, Nederland.

Maart 2011

Lieve Gemeente,

De afgelopen week bestudeerden wij de tekst 1 Thess 5:23: “Moge de God van de vrede zelf uw leven in alle opzichten heiligen, en mogen heel uw geest, ziel en lichaam zuiver bewaard zijn bij de komst van onze Heer Jezus Christus”.

Zoals u van een counseling school verwacht hebben wij voornamelijk aandacht besteed aan geestelijk welzijn. Hoe het gaat met ons van binnen en hoe verschillende problemen en zorgen kunnen worden besproken en aangepakt. De afgelopen week werd ons echter de vraag gesteld; waarom kijken we niet naar het geheel van lichaam, ziel en geest? Voor de hand liggende voorbeelden zijn: iemand die gespannen is, heeft “knopen” in de bovenrug, iemand die verdrietig is, heeft moeite om te eten. Dat zijn allemaal lichamelijke signalen van wat er binnenin gebeurd. Maar soms kan de oorzaak niet binnen, maar buiten liggen; overgewicht en/of gebrek aan beweging kan letterlijk zorgen voor depressie doordat de juiste stofjes niet worden aangemaakt. Wij werden uitgedaagd om onze levensstijl onder de loep te nemen en eens te kijken hoe wij de bovenstaande tekst toepassen op ons leven.
Ik was verbaasd hoe er letterlijk staat laat uw “geest + ziel + lichaam” ZUIVER bewaard zijn, dat heeft dus betrekking op alles; wat we zien met onze ogen, wat we doen met onze mond, onze oren, waar we heengaan met onze voeten, wat we doen met onze handen kan zuiver of onzuiver zijn.
De beroemde tekst “Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent?” (1 Kor 6:19) hangt hiermee samen; het lichaam dat wij hebben is niet van ons! Het is van Hem. En Hij wil dat wij in alle aspecten onvervuild en zuiver zijn omdat Hij in ons woont! De traditionele invalshoek van “we mogen niet dit” of “we moeten dat” werd voor mij volkomen irrelevant toen ik vanuit dit perspectief naar mijn eigen lichaam, ziel en geest ging kijken.
Praktisch kwam ik op de volgende vragen;
• Welke films/TV programmas kijk ik en wat doet dat met mij?
• Wat eet ik en wat drink ik en wat heeft dat voor effect op mijn lichaam?
• Welke gesprekken voer ik en wat doet dat met mij en met anderen?

Bijv. Ik merk dat als ik een “slechte” film kijk mijn humeur daardoor aangetast is. Betekent dat, dat ik die film niet “mag” zien? Nee, maar doet het mijn lichaam & ziel goed om naar dergelijke films te kijken? Nee! Soms weet je niet wat voor film je zit te kijken, maar zodra ik merk dat het de verkeerde kant uitgaat, zet ik hem uit.
Als ik in gesprek ben met mensen en er wordt “kritisch gepraat over anderen” (dat is dus roddelen) dan voelt dat heel goed en je kunt je helemaal vinden in de collectieve mening. Je hebt volkomen gelijk, maar op de een of andere manier als je de persoon later ziet lopen heb je een vervelende smaak in je mond… Ik zie hoe dat afbreekt, hoe die collectieve mening nu mijn beeld heeft gevormd van hoe ik die persoon zie en een normale vriendschap opbouwen met die persoon voelt een beetje dubbel. Mijn mond is vervuild, onzuiver simpelweg door gesproken woorden. Ik probeer nu dergelijke gesprekken uit de weg te gaan, te stoppen en dan de persoon te zegenen en te kijken waardoor ik zoveel kritiek van binnen heb is er een situatie die moet worden opgelost dan ga ik naar de persoon toe.

Het zit het hem juist in die kleine dingen en details waardoor we vervuild en in de knoop raken met onszelf. We mogen wat mij betreft veel bewuster worden van hoe we omgaan met ons lichaam en waarom we doen wat we doen. God is namelijk net zo betrokken en bezorgd om onze fysieke gesteldheid als met onze geestelijke. En het zijn juist in die dingen dat we een licht kunnen zijn in de wereld. Waarom zijn het de New Age winkels die gezonde voeding promoten? Waarom zijn het de alternatieve godsdiensten die veel aandacht besteden aan lichamelijke gezondheid en beweging?
Het volk Israel liep voor op vele volken in die tijd voor wat betreft gezondheidszorg en hygiene. Dit omdat God het allemaal al in de bijbel had gestopt… De eerste Christenen waren anders in hoe ze met elkaar omgingen. Ze hadden “iets” samen, ze straalden iets uit en stonden in gunst bij het hele volk (Hand 2:47). Het had invloed op wie ze waren en wat ze deden.

Ik zie daarin een enorme uitdaging om Christus uit te stralen in mijn ziel, geest en lichaam, samen met mijn broeders en zusters!

Hoe gaat het met uw lichaam?

Veel zegen toegewenst!

Jackson & Anneke Ndecheck